, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, blog, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, shop/, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, wp, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40,
Skip to main content

“Een locatievoorstelling brengt uitdagingen én kansen met zich mee”

Gouda – de stad van water – staat voor de belangrijkste beslissing van de toekomst. Gaat het waterpeil omhoog of omlaag? En wat zijn de gevolgen voor de bewoners en gezinnen? Wij spraken regisseur John de Heij (o.a. Titanic (2016) en Troje (2018, AMA Beste Nieuwe Musical) over het verhaal en de uitdagingen tijdens het produceren van dit muzikale theaterspektakel.

Kun je ons meer vertellen over het verhaal?

“Gouda Op Sterk Water gaat over de gevolgen van het stijgen en zakken van het waterpeil in Gouda. Voor alle bewoners. In het stuk volgen we een caféhouder en zijn gezin, en een alleenstaande moeder en haar kinderen. Verderop is er op een braakliggend stuk grond met veel water, een nieuwe groep Gouwenaars opgestaan die het anders willen aanpakken. Zij zien water niet langer als een tegenstander maar als een mogelijkheid. Zij zijn een camping begonnen en bouwen daar aan hun eigen toekomst.

Gouda Op Sterk Water is een muziektheatervoorstelling voor én over alle Gouwenaars. We spelen voor het eerst in de buitenlucht op het terrein van GOUDasfalt. Met een waanzinnig decor wat deels bestaat uit de dijk langs de IJssel en deels uit spectaculaire decorstukken speciaal ontworpen en gebouwd door onze Theaterbakkerheij bouwploeg. Compleet met enorm waterbassin!

De cast bestaat uit 19 spelers die allemaal sterk zijn in zowel spel én zang. Aangevuld met figuranten staan er zo’n 100 spelers op het podium die zullen spelen, dansen en zingen. De voorstelling wordt begeleidt door een te gekke live band, en prachtige zang van zeer talentvolle spelers. Met grootse momenten maar ook intieme.”

 

Hoe is het verhaal tot stand gekomen?

“Toen we zo’n 6 jaar geleden Stichting De Theaterbakkerheij oprichtte – samen met Inge Bos en Ruud Bakker – hadden we meteen al het idee om een grote theaterproductie te maken voor Gouda. Toen gingen we eens kijken wanneer er een jubileum zou zijn, en dat was in 2022 met het feestjaar Gouda750.

Door corona zijn natuurlijk zoveel voorstellingen doorgeschoven of niet door gegaan. Maar Ruud, Inge en ik zijn geen opgevers en niet bang. Samen met productieleider Niek van der Sprong zijn we het avontuur aangegaan en hebben de koppen bij elkaar gestoken. Toen kwam dit idee eruit.

Dat idee gingen we uitwerken, en dan moet het script en de muziek gemaakt worden. Ik werk al een aantal jaren op geweldige wijze samen met schrijver en dichter Ruud Broekhuizen. Na mijn eerste opzet heb ik hem gevraagd om het script te schrijven. Vervolgens hebben we samen de liedteksten geschreven en het script uitgewerkt.

Tegelijkertijd hebben we samengewerkt met Maxim Bik, een jonge zeer getalenteerde muzikant en componist, die de muziek schreef.  En ik durf te zeggen dat de muziek heerlijk is!”

 

Welke uitdagingen zijn jullie tegengekomen tijdens de ontwikkeling van het script?

“Tja, ik ben een theaterfreak die gek is op het theater. En dat wil zeggen; een goed verhaal in een donkere ruimte met prachtig licht. Een locatievoorstelling als Gouda Op Sterk Water is toch echt heel wat anders. Je hebt te maken met de weersomstandigheden, met de omgeving, met het terrein, met het licht en het geluid, met alle voorzieningen die wel in een theater zitten en niet op een terrein.

We spelen midden in de zomer dus het wordt pas half elf donker. En we hebben het bizarre idee om even 100.000 liter water te storten in een bassin van 22m lang en 10m breed. Ook dat heeft nog wel wat gevolgen en uitdagingen.

Dat zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden en die het productieproces niet makkelijk maken. Maar tegelijkertijd ook super om het juist aan te gaan!”

Wat maakt dit stuk uniek en een echte must see?

“Naast het verhaal en het professionele spel en zang van de spelers, moet je absoluut komen kijken voor de locatie en het decor. Er zijn namelijk ook geweldige voordelen aan spelen in de buitenlucht. Je kan niet op tegen de schoonheid van de natuur in je decor. Wat is er mooier dan lekker buiten onderdeel te zijn van een voorstelling? Het ruikt, het beleeft, je gehele ervaring is anders. Bovendien is je decor eigenlijk elke avond anders.

We hebben er ongelooflijk veel zin in met z’n allen! Om met een fantastisch team van vrijwilligers, professionele begeleiding en het artistieke team – Demi, Ruud, Inge, en John – de Gouwenaar een geweldige avond te bezorgen.”